Spotify får kritik för sin nya sekretesspolicy

spotify-villkor-policy

Spotify uppdaterade i veckan sin sekretesspolicy som kort beskrivet ger dem rätt att samla in mer information om dig från din smartphone eller surfplatta. Och de får nu ta emot massiv kritik från sina användare, bland andra Minecraft-grundaren Markus Persson som idag meddelade att han avslutar sin Spotify-prenumeration på grund av de nya villkoren.

Den stora förändringen i sekretesspolicyn är att Spotify har rätten att samla in information från kontakter, foton och andra mediafiler samt GPS-position och sensordata från din smartphone eller surfplatta – om du tillåter det. Det sistnämnda har medierna dessvärre inte lagt lika stor fokus på, vilket kanske skapat onödig oro hos många användare.

Paragraf 3 innehåller de stora förändringarna:

3.3 Information som lagras på din mobila enhet
Med din tillåtelse kan vi samla information som lagras på din mobila enhet, till exempel kontakter, foton eller mediefiler. Lokal lagstiftning kan kräva att du söker samtycke av dina kontakter för att dela deras personliga information med Spotify, som kan komma att använda den informationen för de ändamål som anges i denna sekretesspolicy.

3.4 Plats och sensorinformation
Beroende på vilken typ av enhet som du använder för att interagera med tjänsten och dina inställningar, kan vi också samla information om din plats baserat på till exempel telefonens GPS-position eller andra former av lokalisering av mobila enheter (t.ex. Bluetooth). Vi kan också samla in sensordata (t.ex. data angående hastigheten på dina rörelser, till exempel om du springer, promenerar, eller pendlar)

Daniel Ek, grundare och VD på Spotify, svarade idag på kritiken genom att förklara mer i detalj vad den nya policyn innebär samt be om ursäkt för att de inte varit tillräckligt tydliga. Han nämner bland annat den del i policyn att användaren alltid måste tillåta Spotify innan de kan samla in någon data. Daniel Ek förtydligar också vilken information som samlas in, t.ex. att användares foton inte kommer importeras eller sparas hos Spotify, utan endast de foton användaren själv väljer att dela, för t.ex. omslag till spellistor eller profilbild.

Med detta sagt tycker jag att du ska ta dig tid och läsa igenom sekretesspolicy och om du oroar dig över villkoren även läsa Daniel Eks inlägg på Spotifys hemsida. Om du inte vill att Spotify-appen, eller någon annan app, ska samla in data ändrar du detta under ”Integritetsskydd” i iOS.

Läs mer:

Comments are closed.