Test: Osmo

osmo 1

Osmo är ett pedagogiskt spel till iPad som låter barn från 6 år och uppåt integrera med sin iPad med fysiska material. Vi har tillsammans med barnen lekt och lärt på ett helt nytt och spännande sätt för att utvärdera om det här är något som hör hemma under julgranen.

Vi har tittat närmare på startpaketet som innehåller själva iPad-dockan och dess tillbehör som sätts framför frontkameran. Medföljer gör också bokstavsbrickor till spelet Words och delarna till ett Tangram-pussel. Har man sen bara eget papper och penna hemma så fungerar det också tillsammans med Osmos interaktiva appar Newton och Masterpiece. Osmo är kompatibel med iPad 2, 3, 4, iPad Air (1 & 2) samt iPad mini.

startpaketet

För att komma igång behöver man med en iPad Air eller mini justera medföljande docka, med äldre modeller är det bara att placera sin iPad i dockan. Med enkla instruktioner görs det utan större problem och efter det behöver man registrera sin profil på Osmos webbsida, där får man också följa länkar för att ladda hem Osmos appar. En process som visserligen inte är allt för avancerad men heller inte så enkelt att en 7-åring skulle kunna göra det på egen hand. Det tar med andra ord några minuter innan vi är igång med att testa det första spelet, Tangram-pusslet.

Osmo

Väl på skärmen kommer en bild upp på pusslet och nedanför ska jag med de medföljande bitarna skapa en exakt kopia. Varje del har en egen färg och när den har fått rätt placering fylls färgen på skärmen i realtid, för att sen ge mig ett nytt pussel när alla bitarna är på rätt plats. Man får poäng för varje klarat pussel och det går också att välja olika svårighetsgrader där man bara ser mönstret och inte får någon hjälp av pusslets färger. Vill man tävla internt eller bara följa sin egna utveckling så kan man också skapa flera profiler i appen för att hela familjens barn ska få sin alldeles egna statistik.

Så länge man har ett plant underlägg, enklast sittandes vid ett bord är det ett kul sätt att lägga pusslet på och efter att man lärt sig hur Osmos synfält fungerar så behöver man snart inte korrigera paddans position för att man lagt pusslet utanför synfältet, något som var ett litet problem första 2-3 försöken.

Osmo Words

En nackdel är att Osmo i dagsläget saknar stöd för svenska, både i menyer, appar och framförallt då i Word-spelet. Det är något som givetvis tar bort en stor del av det pedagogiska för den yngsta spelskaran. Osmo lovar dock att svenska är på G inom kort. Annars är Words full av potential då man får en box med alfabetets alla bokstäver och sen i appen dyker det upp en bild (som fungerar som en ledtråd) och så ska man lägga en bokstav åt gången framför spelfältet (på bordet framför iPaden) och gissar man rätt fylls bokstäverna på en efter en.

Mest spännande är apparna Masterpiece och Newton för kreativt skapande och lek. I Masterpiece tar man antingen en egen bild eller någon av Osmos mallar och placerar sen bara ett papper nedanför sin iPad som då fungerar som ett virtuellt bakplåtspapper. Man följer linjerna och sin penna på iPadens skärm och det är lite trixigt till en början men väldigt kul när man väl fått grepp om det.

newton

Newton är ett spel som går ut på att vara med att skapa spelplanen för att kunna lösa banornas olika hinder. Med papper som som grund ska man måla olika streck för att ta få bort kloten som finns på displayen. Kul, kreativt och lätt att förstå.

Varje spel till Osmo har en egen kostnadsfri app och där hade jag hellre sett att man samlat allt under ett och samma tak istället. Visst, inget jätteproblem, men det krävs flera installationer i början, samtliga ska godkännas för tillgång till kameran och fyller snart ut hemskärmen med fler appar än nödvändigt.

Masterpiece

Man kan fråga sig varför vissa delar av Osmo egentligen är något som inte behöver något annat än skärmen och dess app som verktyg och att extra tillbehör är totalt onödigt. Framförallt Newton-spelet. Jag ställde själv mig den frågan på förhand, men efter att ha testat det och suttit tillsammans med barnen så är det just det som gör Osmo unikt och spännande. Barnen får blanda klassiskt gammeldags lärande och lekande med det nya som den digitala världen erbjuder. Eftersom Osmo gör det så förbaskat bra, just blandningen av dessa världar, är det något jag verkligen kan rekommendera. Speciellt när jag märker på mina barn som agerat försökskaniner i detta test, att tack vare att det innehåller fysiska objekt gör att intresset inte alls försvinner lika fort.

Det är lekfullt, pedagogiskt och blandar gammalt och nytt utforskande på bästa tänkbara sätt. Både 7-åringen och 3-åringen hemma har suttit många timmar med dessa spel och det är ett kvitto gott nog på att det här går hem hos kidsen. Hade det bara haft stöd för svenska redan nu och kanske en något lägre prislapp hade betyget blivit högre.

Betyg 3½/5

Osmo för iPad kostar 899:- och kan köpas hos Lifestylestore.se

Håll utkik här på sajten, vår Facebook-sida eller på vår Instagram efter jul för chansen att vinna vårt testexemplar av Osmo.

Instagram

Comments are closed.