Test: Ring Video Doorbell

Ring Doorbell

Vi har testat Rings dörrklocka med inbyggd kamera och rörelsesensor som skickar en notis när någon är vid dörren. Trots ett par mindre skavanker är vi otroligt imponerade och Johan säger att det är det mest intressanta tillbehöret han testat under hela 2015.

Rings innehåll

Ring kräver förutom tillgången till ett trådlöst nätverk naturligtvis också en installation för att komma på plats. Som tur är följer alla verktyg och tillbehör med som kan tänkas behövas. För i förpackningen ligger det nämligen vattenpass, skruvar, borr och skruvmejsel för att fästa den på bästa sätt. I appen får man hjälp hur installationen görs beroende på om den ska sitta inne/ute, på trä eller betong osv. Den biten är inga större bekymmer alls om man bara sett Martin Timell in action vid något enstaka tillfälle.

Plattan

Först skruvas bakplattan på plats

Smart nog kan man också sammankoppla den med samma elkablar som suttit på plats innan om man ersätter sin traditionella ringklocka (och då också dra nytta av samma ljuddosa man haft monterad tidigare). Eller så kan man som vi gjort, förlita oss på det inbyggda batteriet (5,200 mAh) som laddas med en USB-sladd innan installation, vilket tog ca 3h. Ring påstår själva att batteriet ska hålla upp till 1 år på en laddning vilket är väldigt optimistiskt, framförallt om rörelsesensorn är aktiverad.

Ring

Själva enheten fästs enkelt på bakplattan och skruvas sen fast underifrån.

I den kostnadsfria appen skapar jag ett konto hos Ring och det är också där jag slutför installationen för att låta min nya dörrklocka sammankoppla med mitt trådlösa nätverk. Allt som allt, en procedur på ca 25 minuter om man räknar bort tiden att ladda batteriet. Efter det är jag redo att hålla koll på både bjudna och oönskade gäster direkt i min iPhone.

Notiser

Från början är Ring aktiverad med att skicka notiser både när någon trycker på dörrklockans knapp och när någon passerar framför området av rörelsesensorn, vilket senare kan ändras efter eget önskemål. Öppnar man notisen när någon tryckt på ringklockan (det är en fördröjning från tryck till notis på 2-5 sekunder) så filmar kameran och man ser vem som vill något. Där kan man också om man vill starta en konversation, besökaren hör dig bara då Ring inte har en inbyggd display men jag kan i appen se vem jag pratar med. Kameran filmar i 720p med godkänd kvalité och har även hjälp av infraröda LED-lampor för mörkerseende som också den levererar ett gott intryck utan att för den sakens skull övertyga fullt ut. Ljudet imponerar faktiskt mest med klart ljud i båda riktningarna.

Zoner rörelsesensor

Den andra funktionen, som fokuserar mer på säkerhet än bekvämlighet är rörelsesensorn. För att minska antalet felträffar så har man enkelt delat in Rings synfält i zoner som man kan aktivera samt hur långt ut den ska känna av rörelser, där maxavståndet är ca 9 meter. Precis som vid ett fysiskt tryck på ringknappen så kan jag vid en rörelsenotis se vad kameran filmar i realtid. Själva notisen går att stänga av men rörelsen registreras ändå i appen och går att se i efterhand om man är nyfiken.

Även ett samtal över 4G fungerar klart godkänt.

Även ett samtal över 4G fungerar klart godkänt.

Men för att se händelser efteråt krävs Rings molntjänst som ger möjligheten att spara upp till 6 månaders inspelat material. Vid installation av appen får man en gratismånad för att testa funktionerna och vill man sen fortsätta prenumerera på tjänsten kostar det 30 dollar/år eller så kan man betala 3 dollar/månad (perfekt om man bara vill binda sig över semestern när man är bortrest). Videoklippen lagras inte i appen men kan streamas dit eller från deras webbportal. Man kan också välja att spara till kamerarullen eller dela filerna direkt från sin iPhone. I dagsläget går det inte att livestreama på eget initiativ utan för att komma åt kameran behöver den triggas av antingen en rörelse eller att någon trycker på knappen.

Tillvalet Chime (till höger) ger ifrån sig en signal i huset.

Tillvalet Chime (till höger) ger ifrån sig en signal i huset.

Vi har också testat Ring tillsammans med tillvalet Chime som gör att det plingar i huset. Chime placeras i valfritt eluttag och sen kopplas den ihop med din dörrklocka och nätverk genom några enkla instruktioner i appen. Pluspoäng för att det går att styra volymen i appen men samtidigt lite synd att jag inte kan välja bland flera olika alternativ av signaler. Ett tillbehör som är bekvämt för den som inte alltid har telefonen i närheten men inget måste. Skulle man vara utan den så är det en smart detalj att besökaren ändå får både en ljud och ljussignal spelad för sig när denne trycker på ringklockan.

Inte ens i mörkret kan någon gömma sig från Ring.

Inte ens i mörkret kan någon gömma sig från Ring.

Jag som småbarnsförälder kan få utbrott för mindre när försäljare eller annat löst folk ska sälja på mig sin ideologi och väljer att efter kl. 20 använda ringklockan. Med Rings lösning är det inte längre ett bekymmer då huset inte störs av en hög signal, utan istället får vi bara en notis i telefonen. Ännu bättre är att jag där och då får en live-feed av video och ljud och kan be dem att fara och flyga direkt ifrån soffan. Jag älskar´t. Man kan bjuda in fler användare att ta emot notiser om man är fler i ett hushåll, detta görs direkt i appen genom att fylla i användarnas mailadresser.

Detta är givetvis bara en av fördelarna, men bekvämligheten och tryggheten att aldrig missa ett postbud eller någon besökare även om vi inte är hemma är naturligtvis ett stort plus. Den sitter så bra placerad att jag det är bara en tidsfråga innan jag får koll på vem av grannarna som ibland snor morgontidningen…

fångad på bild ring

Detta var en av gångerna då bilden hackade något innan omstarten av routern som tog bort problemet.

Bild och ljudkvalité är väldigt beroende av den trådlösa routerna avstånd och kapacitet som Ring är kopplad till. Jag har två st Airport Extreme placerade i mitt hus och Ring står ungefär i mitten av dessa. Trots fiberuppkoppling och ett i övrigt stabilt nätverk så har det hänt att bilden blivit så pixlad att det inte går att tyda vem jag tittar på och ljudet hackar både för mig och den utanför dörren. Det har bara hänt ett par gånger totalt och inte en enda gång sedan jag startade om mitt nätverk hemma men ändå värt att notera om man vet med sig att man har en taskig trådlös uppkoppling hemma.

Att ladda Rings batteri tar ca 3h.

Att ladda Rings batteri tar ca 3h.

Batteriet då? Ja, nu kanske det inte är helt rättvist då det har varit betydligt mer spring runt huset när både tomtar och troll (läs släktingar) kommit och gått under årets sista högtider. Under testets första vecka gick den från 100% till 55%. Då ska det också tilläggas att den i testningssyfte används mer än vanligt också. Om man enbart kör med funktionen med själva ringklockan och skippar rörelsesensorn så kommer batteritiden bli betydligt bättre men då tappar man samtidigt också väldigt mycket av mervärdet ur säkerhetsaspekten som rörelsesensorn ger. Bara man ser till att spara medföljande skruvmejsel så är det inga problem att snabbt ta den ur sitt fäste och ladda den.

Om dörrklockan skulle bli stulen så erbjuder företaget ett livstidsskydd så länge man skickar in polisanmälan. Samtidigt så spärrar Ring den stulna enheten så den blir helt verkningslös. Som extra säkerhet så sätter man i två st säkerhetsskruvar det sista man gör vid installationen så det krävs ändå en del finess att få bort den.

Det jag gillar med Ring Video Doorbell är att den tar något så tråkigt och simpelt som en dörrklocka och förvandlar det till något som levererar på en helt ny nivå, med funktioner som är både betryggande och underlättande. Med sin lättnavigerade app, smarta funktioner och fullt godkända bildkvalité är Ring det mest intressanta tillbehöret jag testat 2015 för att smarta upp hemmet på riktigt.

Betyg 4/5

Ring Video Doorbell finns i fyra olika färgval och kostar 199 dollar st plus frakt på 20 dollar. Tillbehöret Chime kostar 29,95 dollar. Det finns än så länge ingen svensk leverantör med går att beställa på Rings hemsida.

Ring

Comments are closed.