Test: Floome alkoholmätare

Floome

Vi har tittat närmare på Floome som är en alkoholmätare som kopplas in i din iPhone och visar hur mycket alkohol som finns i blodet med hjälp av samma teknik som polisen använder. Frågan är bara hur pålitlig den är?

Floome ser inte mycket ut för världen med sin blygsamma storlek och lätta vikt. Den blir något större vid användning då man vrider ut munstycket (levereras med två stycken och dessa kan diskas) och viker fram hörlurskontakten som ska fästas i iPhonen. Den lätta vikten beror också till stor del på att Floome inte drivs av något batteri utan måste användas tillsammans med telefonen. Den lätta vikten och det minimala formatet gör att den är väldigt behändig att alltid bära med sig.

floome-personal-breathalyzer-for-smartphone-by-2045tech2

För att komma igång behöver man ladda ner Floomes gratis-app och skapa sig en profil med inloggningsuppgifter. Där får man fylla i uppgifter som ålder, kön, vikt och längd som är till för att räkna ut manuellt när alkoholen troligtvis passerat ur systemet utan en Floome eller för att ge beräkningar när det är dags att göra ett nytt test om Floome registrerat för hög halt.

Blås

För att göra ett test är det bara att starta appen, koppla in Floome i hörlursuttaget och följa instruktionerna på skärmen. En process som tar max 30 sekunder från start till resultat. I början kan det krävas några försök att få till rätt styrka när man blåser och man får smart en signal av kamerans blixt när man blåst tillräckligt länge. Det spelar ingen roll åt vilket håll man villa hålla sin iPhone och Floome i, den läser av i alla riktningar och här får egna preferenser styra.

körbar

Huvudnumret är naturligtvis att analysera alkoholhalten i blodet genom att blåsa in i Floomes munstycke och på bara några sekunder få ett resultat i min iPhone. Automatiskt känner Floome av landet man befinner sig i och visar om gränsen för bilkörning är nådd eller inte, som Sveriges 0,2. Grön är bra, röd inte lika bra. Snabbt, enkelt och lättförståeligt.

Floome och vin

Förutom att den ger en fingervisning om man är redo att köra bil eller inte så har Floome försökt göra alkoholen i blodet till en social grej. Vilket man kan välja att se på lite olika sätt. 18-åringen i mig jublar och tänker att nu ska jag bräcka polarnas resultat och sveper i mig en drink till. Kliver jag istället in i rollen som tvåbarnspappa tycker jag naturligtvis att den delen av Floome är helt oacceptabel och ger fruktansvärda signaler med att konsumera alkohol.

Floome Taxi

Smart nog har Floome maskerat själva ”Dela-ditt-alkoholintag” genom att baka in andra, faktiskt ganska så smarta funktioner. Som tillgången till närliggande restauranger och telefonnummer till taxibolag eller förbestämda vännner man själv lagt in. Lättnavigerat och överskådligt även med några promille i kroppen.

Den för också en sorts dagbok över resultaten med en graf och möjligheten att lägga till en kommentar och plats vilket säkerligen kan vara behjälplig för att få en klar bild över sin alkoholkonsumtion över en längre tid.

Dräger 3000

Det viktigaste då, hur träffsäker är Floome på att mäta alkoholen? Det är en ganska så svår fråga att ge exakta svar på beroende på en massa faktorer men vi har försökt göra det så rättvist som möjligt. Eftersom Floome använder samma teknik som polisen, så tänkte vi att vi ställer den mot en flerfaldig prisvinnare, nämligen en nyligen kalibrerad Dräger 3000 (ca. pris 3500:-) som också får fungera som referens i testet.

Dräger 3000 vs floome

Som vi ser på bilderna så är nivåerna inte helt exakta men följer ändå varandra förvånansvärt nära. Floome och Dräger turades om att visa högst resultat med tester som är inom 120 sekunder mellan varandra på respektive test/enhet. Vilket troligtvis berodde på väntetiden däremellan i denna högst ovetenskapliga jämförelse. Vid ett tillfälle visade Floome nästan dubbelt så mycket än Dräger 3000 men då hade vi heller inte väntat 20 minuter från senaste glaset som instruktionerna kräver och kan därför inte bedömas som ett rättvist resultat. Den stora skillnaden i jämförelsen var att Floome inte var lika konsekvent i sina mätningar och det kunde diffa mer på tester trots kort tid emellan.

Floome i genomskärning

Floome i genomskärning

Naturligtvis är det sunt förnuft som gäller för båda dessa (alla alkomätare) och ska vi titta på Floome så ger den ändå en ganska så bra fingervisning om ditt intag. Men behöver man en fingervisning om man är kapabel till att köra bil eller inte, så, ja, då ska man inte sätta sig bakom ratten. Punkt.

Floome gör ett klart godkänt jobb med att mäta alkoholen i blodet, speciellt med tanke på att priset ändå tillhör det nedre skiktet. Ur det perspektivet och med sina appfunktioner som att få tag på en taxi eller vänner så är det en vettig produkt som är lätt att alltid bära med sig.

Betyg 3½/5

Floome går att köpa hos Lifestylestore.se och kostar 899:-

Comments are closed.