Är det här slutet för Lightning-porten?

Kanske är det ett faktum man inte har tänkt på. Att Apple har sin egen Lightning-kabel, medan i princip alla andra mobiltillverkare har USB. Anledningen till att det förhåller sig så är påtryckningar från EU, som vill standardisera mobilladdare, eftersom man vill minska de stora mängderna av elektroniskt avfall. Gamla laddare beräknas utgöra mer än 51 000 ton av det elektronikavfall som slängs varje år.

En annan anledning är att förenkla vardagen för kunden. Ganska många har irriterat sig på att man inte kan använda samma laddare till en iPhone och en Android.

Avtal om standardisering finns

Samsung, Huawei, Apple, Nokia och en rad andra aktörer skrev tillsammans under ett så kallat Voluntary memorandum of understandning (MoU) år 2009. Här kom man överens om att tillsammans jobba mot att ”harmonisera” olika tillverkares laddare med varandra. Avtalet gällde smartphones som skulle komma ut på marknaden 2011.

Resultaten ser vi idag. Flera mobiltillverkare har samma portar – men alltså inte Apple, som vägrat ställa sig i ledet. Att Apple är en av de största aktörerna på marknaden bidrar givetvis till att EU, så här nio år senare, inte är nöjda med de resultat som deras MoU har gett. Till EU:s förtret, har Apples svar helt sonika varit att lansera adaptrar som konverterar micro-USB till Lightning.

Lukrativa laddare

Apple vill inte gärna byta ladduttag. Ett av skälen till detta är att Lightning-kablar genererar stora intäkter till företaget. Alla tillbehör, adaptrar och kablar som är klädda med MFi-loggan generar pengar till Apple varje gång de säljs, eftersom det sker på licens.

Försäljningen av enbart en laddare kan ge företaget närmare 40 kronor. Byter man till USB-C kommer man att behöva klara sig utan de här extra pengarna. Det bör man i och för sig kanske göra med tanke på vilka vinstmarginaler de har på exempelvis iPhone X.

Dödläge för EU

Redan år 2014 togs beslutet att samtliga mobiltelefoner som säljs i EU ska ha gemensamma laddare. Tyska socialdemokraten Barbara Weiler, som ledde parlamentets arbete i frågan, var mycket nöjd efter omröstningen. Efter flera års dödläge sätter man nu dock återigen ned foten. Danska Margrethe Vestager, EU-kommisionär med ansvar för konkurrensfrågor, har sagt att ett frivilligt tillvägagångssätt inte fungerat, och att man därför tittar på att vida ytterligare åtgärder.

Kanske är slutet för Lightning-porten alltså nära. Men finns det egentligen några skäl att sakna den? Att man har tagit bort hörlursuttaget och redan ändrat ladduttaget en gång (det var betydligt bredare innan 2012) tyder åtminstone på att Apple inte är särskilt rädda för förändring. Apple-fans som fortfarande använder iPhones kan uppenbarligen inte heller vara alltför sentimentala.

Nya laddare väcker frågor

Tidigare i år har det dessutom avslöjats att Apple har ansökt om patent för nya Lightning-kablar. Ritningarna ser ut såhär:

Syftet med det nya patentet är att öka resistansen mot vatten. Även om en del iPhone-modeller beskrivs som vattentäta, kan de fortfarande skadas av väta när laddaren sitter i. Med den här kabeln kommer istället ett vakuum att bildas runt den känsliga porten, vilket gör det omöjligt för vätskor att tränga sig in.

Den centrala frågan i sammanhanget är dock varför Apple eventuellt planerar att lansera en ny laddare, trots alla påtryckningar från EU. Trots allt är Europa Apples näst största marknad, efter Nord- och Sydamerika. Kommer man att ha olika laddare för olika marknader? Kanske kommer vi i Europa inte att få ta del av den nya vattentäta laddaren?

Något annat som väcker en del frågor är att det finns ganska starka rykten om att Apple kommer att lansera AirPower (trådlös laddning) redan i höst. Många spekulerar därför i att framtida iPhone-modeller inte kommer att ha något ladduttag över huvud taget. Frågan är i sådana fall hur det här resonerar med EU:s nya direktiv. Direktivet säger nämligen att utrustning som säljs inom Europeiska Unionen, speciellt mobiltelefoner, ska vara kompatibla med en gemensam laddare.

Ytterligare en fråga som då infinner sig är om dylika direktiv inte försvårar för och hindrar företag från att vara innovativa. Om en aktör, till exempel Apple, kraftigt förbättrar en laddare behöver man samtidigt tala med ungefär 13 andra tillverkare för att se till de hakar på tåget eller – om de inte gör det – skrota sin innovation…? Det finns säkerligen utrymme för tolkning och undantag, men tittar man under artikel 3, Väsentliga Krav, i direktivet från 2014 står det klart och tydligt att ”Radioutrustningen samverkar med tillbehör, i synnerhet gemensamma laddare”.

 Exakt hur direktivet ska tillämpas är givetvis upp till jurister att avgöra, och säkerligen bör det finnas en vilja även hos EU-parlamentet att främja innovationer. Oavsett EU:s vilja verkar Apple ändå ha planer på att skrota Lightning-porten.

Kanske bidrar påtryckningarna till att det sker tidigare än vad det annars hade gjort.

Inlägget Är det här slutet för Lightning-porten? dök först upp på iPhoneGuiden.se.

Comments are closed.