Lista: 14 appar du borde skaffa idag

Vi är väldigt olika i hur vi hanterar våra appar på telefonen. En del av oss laddar ned saker vi inte behöver, använder inte mappar för att sortera dem och låter dem ligga och ta upp onödig plats på telefonen under lång tid. Andra är raka motsatsen; de organiserar apparna fint i mappar, har bara appar de behöver och rensar regelbundet.

Har man ont om utrymme är det bättre att vara den sistnämnda. Även om man har gott om lagringsutrymme är det dock aldrig fel att hålla telefonen organiserad, och att inte ta upp minne i onödan. Förhoppningsvis är apparna nedan något du laddar ned och behåller. Det gör i alla fall vi.

Samtliga appar nedan är gratis att ladda ned och finns i App Store. 

Edison Mail

Det är förvisso inga större fel på Apples egen mail-app. Edison Mail är dock snäppet vassare, enligt oss. Appen är snabb, lättnavigerad och gör det enkelt att hantera flera olika konton. En annan fördel är att det är väldigt enkelt att säga upp reklammail och att skriva av sig från diverse listor. Dessutom är designen minst lika snygg – om inte snyggare – än Apples egen mailklient.

Apple Music

Kör du Spotify? I sådana fall kan det vara värt att överväga ett byte till Apple Music. Åtminstone kan du pröva det gratis i en tremånadersperiod, som aktiveras automatiskt när du signar upp dig. Fördelar gentemot Spotify är bland annat att det är enklare att ladda ned låtar och att appen, enligt undertecknad, är betydligt smidigare och snyggare att använda.

 

En annan fördel är att du integrerar ytterligare en komponent i ditt Apple-ekosystem (i brist på ett bättre ordval). Apple Music kan till exempel användas med Siri på såväl Mac som iPhone. Om du redan har ett antal produkter är Apple Music helt klart att rekommendera.

 

Google Maps

Som vi skrev i en artikel i våras var Apple Maps långt ifrån perfekt när det lanserades. Faktum är att appen visade sig vara rent livsfarlig när folk leddes in på fel rutter. Det ska nämnas att Apples Kartor har förbättrats avsevärt sedan dess. Fortfarande anser vi dock att Google Maps är ett mer pålitligt alternativ. Förhoppningsvis görs ytterligare förbättringar i Apple Maps framöver – men tills dess håller vi oss till konkurrenten.

 

Cheatsheet

Cheatsheet är en enkel och förvånansvärt användbar app. Den visar saker du vill hålla reda på (Wi-Fi-lösenord, namn, koder och liknande) i en widget på hemskärmen. Dra bara nedåt uppifrån för att se dem. Appen finns också till Apple Watch, där du kan lägga till, redigera och ta bort ”fusklappar” direkt från handleden.

 

 

Google Foto

Google Foto är en kraftfull app när det kommer till att säkerhetskopiera och att dela bilder med andra användare – oavsett om de har oturen att äga en Android eller inte. iCloud är även det praktiskt, men det blir lite krångligare att göra saker mellan plattformarna. En tydlig fördel är att lagringsutrymmet är gratis och obegränsat, medan iCloud enbart har 5 GB gratis.

 

Bredbandskollen

För dig som snabbt vill undersöka hastigheten på ditt internet är Bredbandskollens app mycket behändig. Här finns även en läsvärd FAQ för den som har hastighetsproblem.

 

Tink

Tink är en smart app för dig som vill få bättre koll på din ekonomi. Genom att ge din tillåtelse med BankID kan appen få tillgång till dina transaktioner och kategorisera dem. Här har du möjligheter att enkelt sätta upp en budget och att föra över pengar mellan dina olika konton. Dessutom får du reda på din kreditvärdighet.

 

WorldoPo

Generellt har vi skrivit ganska lite om spel på iPhoneguiden. WorldoPo är dock ett exempel på ett roligt spel som i allra högsta grad är relevant just nu. Tänk dig Pokémon Go – men istället för att fånga Pokémon fångar du kristaller som du kan köpa land för. På marken kan du sedan bygga så kallade Mining Farms, som skapar nya kristaller åt dig. Twisten är att dessa kristaller också fungerar som kryptovaluta.

 

 

En nyligen gjord uppdatering har tyvärr fört med sig en del buggar i iOS, men vi väntar med spänning på att problemet ska lösas.

 

Google Översätt

Google Översätt kan visa sig praktisk i många olika situationer. När du är ute och reser kan du till exempel tala in det du vill säga, och spela upp det som du har sagt på ett valt språk. Likaväl kan du spela in den du pratar med och spela upp det på svenska. För att göra detta behöver du bara använda dikteringsfunktionen. Aktivera den genom att trycka på den lilla mikrofonen till vänster om mellanslagstangenten.

Den kommer också väl till hands när du läser något på ett språk du inte behärskar särskilt väl, till exempel. Överlag en praktisk app, även om översättningarna inte direkt håller professionell nivå.

Hälsa

Visserligen Apples egen app som finns med vid köp, men Hälsa förtjänar ändå att tas upp här, då den alltför ofta är förbisedd. Här kan du till exempel se vilken puls du har (och har haft vid ett givet tillfälle) och hur många steg du tar under dagarna. Stegräknaren är automatiskt aktiverad, och du behöver inte tidigare ha använt appen för att nu på en gång se hur mycket du har gått senaste månaden, till exempel.

 

Det här också här du ställer in Medicinskt ID, som används för att ge sjukvårdspersonal relevant information om en olycka skulle vara framme. Här skriver du bland annat in vad du heter, om du har några allergier, om du tar något läkemedel och vad du väger. Här kan du också ange dina nödkontakter. Kontakterna du lägger in här kommer att få ett meddelande med din aktuella plats när du ringer 112.

1Password

Att hålla reda på sina lösenord för olika tjänster och appar man använder är svårt, såvida man inte använder samma på alla. Det rekommenderas dock av säkerhetsskäl att man undviker det och istället har flera lösenord. Appen 1Password hjälper dig att hålla reda på alla dina lösenord. En praktisk och tidsbesparande app, helt enkelt.

1Password är gratis att ladda ned och använda de första 30 dagarna. Därefter kostar det 45 kronor i månaden, eller ca 400 kronor om året.

 

1Blocker

Många av oss, runt en tredjedel i USA, surfar med en annonsblockerare installerad på våra datorer. Exakt hur siffrorna ser ut för mobilanvändare vet vi inte – men sannolikt är de betydligt lägre än så.

Detta trots att vi ofta befinner oss på 3- eller 4G-nätet samt att banners och reklam äter upp data och slöar ner surfhastigheten. Lösningen på det här heter 1Blocker. Det finns en väl fungerande lite-version, men för att komma åt samtliga funktioner behöver man betala. Gratisversionen bör dock räcka utmärkt för de allra flesta.

 

 

Untappd

Den här appen riktar sig till ölälskare. Untappd låter dig hålla reda på vilka öl du har druckit, när du har druckit dem och var du har druckit dem. Dessutom kan du läsa mer om olika bryggerier och deras öler, ge ditt betyg på dem och skicka en virtuell ”skål!” när du ser att en vän har druckit öl någonstans. Du kan också tjäna in medaljer, ladda upp foton och snabbt hitta närliggande barer med ett gediget ölsortiment.

 

Evernote

Tänk dig Anteckningar – fast på steroider. Evernote är ett praktiskt virtuellt anteckningsblock där du kan rita, skriva med vanlig text och till och med lägga in ljud- och videofiler. Smidigt är också att du enkelt kan använda kameran när du vill skanna in dokument och sortera dem i din iPhone. Evernote är gratis att ladda ned och använda med kontotypen Basic. För Plus betalar du 40 kronor i månade och för Premium gäller 65 kronor.

Har vi missat någon? Eller är det någon du inte tycker förtjänar vara med? Du är välkommen att höra av dig till oss i sådana fall.

Produkter du kanske är intresserad av – från iPhonebutiken.se

xtorm solarbank

Xtorm Hybrid Solar Bank

Extrabatteri och solcellsladdare i ett.

Till Butik / Beställ

Celly PowerBank 2600 mAh

Extrabatteri med tålig gummiutsida

Till Butik / Beställ

Forever Powerbank

Litet extrabatteri på 4000mAh

Till Butik / Beställ

 

Inlägget Lista: 14 appar du borde skaffa idag dök först upp på iPhoneGuiden.se.

Comments are closed.