Välja ljudkort – Iphoneguidens poddskola del 2

Podda med professionellt ljud med Mac, iPad och iPhone

I det här avsnittet går vi igenom externa ljudkort, som behövs för att spela in med de flesta mikrofoner. I iPhoneguidens poddskola går vi igenom utrustning, inspelning och mixning av podcasts. Poddskolan passar både nybörjare och de som redan har lite erfarenhet. Målet med avsnitten är att du själv ska kunna spela in din podd och redigera den – med Apple-produkter som basverktyg.


Avsnitt 2: Ljudkort

De flesta mikrofoner behöver ett ljudkort. Du som ska köpa en USB-mick kan hoppa över den här sektionen, eftersom du då använder datorns interna ljudkort. Förvisso finns adaptrar som konverterar XLR till USB (så att exempelvis en Shure SMB7 kan kopplas direkt in i datorn) men för högsta möjliga ljudkvalitet är ett externt ljudkort det bästa.

De flesta ljudkort idag kopplas enkelt in i datorn med USB. Många hemvarianter har två ingångar, men det finns givetvis ljudkort med många fler ingångar än så. För god produktionskvalitet och bra ljud bör varje deltagare i podden ha en egen mikrofon – antalet ingångar i ljudkortet bör då åtminstone matcha antalet deltagare.

Exempel på ljudkort

Nedan listar vi exempel på ljudkort enligt ordning Bäst, Bättre och Bra.

 

Universal Audio Volt 276 – Mycket kvalitet för pengarna

 

Bäst

Bäst! iPhoneguiden rekommenderar den här produkten 🎉

Volt ljudkort Universal Audio

Det här ljudkortet kostar mellan 2 500 och 3 000 kronor och har på kort tid blivit mycket populärt bland hemmainspelare. Universal Audios ljudkort är vanliga att se hos musikproducenter och anses av många vara det bästa. Dessutom medföljer virtuella effektpluggar när du köper UAD Volt 276, vilket i sig annars kan kosta ett par tusenlappar. Med pluggarna som medföljer kan du börja mixa din inspelade röst på en gång.

En annan fördel är den inbyggda kompressorn och vintage-knapparna, som ger ljudet en professionell touch redan vid inspelningen. Antalet ingångar på Volt 276 är bara två, men det finns också Volt 476P med fyra ingångar.

iPhoneguidens kommentar: Inte det billigaste ljudkortet, men ändock prisvärt och ger mycket kvalitet för pengarna. Vi brukar ofta spela in med vintage-knappen och kompressor-knappen intryckta. De virtuella effektpluggarna som medföljer vid köp är bland de bästa på marknaden i sin prisklass. 

Se pris.

 

SSL2 ljudkort

SSL 2 – Ett annat prisvärt alternativ som är lite billigare

SSL 2 kan köpas för runt 2 000 – 2 500 kronor och är alltså ett lite billigare alternativ. Solid State Logic (SSL) är ett välkänt ljudföretag som tillverkat studiohårdvara sedan 60-talet. På SSL 2 finns en 4K-knapp, som gör att ljudkortet härmar ljudet från de välkända, stora SSL-mixerborden som fanns i de största studiorna förut. Detta genom en lätt EQ-kurva och lite dist.

SSl:s klassiska mixerbord som varit ett verktyg i skapandet av otaliga världshits.

SSL är kända för sina mikrofonförstärkare. Mikrofonförstärkaren som är inbyggt i det här ljudkortet är av hög kvalitet, vilket bidrar till dess popularitet.

iPhoneguidens kommentar: iPhoneguiden har använt SSL 2 till musikproduktion och kan inte klaga på ljudet. Precis som med UAD 276 finns bara en utgång för hörlurar. Det kan vara klokt att investera i en splitter om flera i podden vill höra sin egen röst i lurarna. 4K-knappen kan rekommenderas för ett ”dyrare” sound. 

Se pris.

Focusrite ljudkort

Focusrite Scarlett 2i2 – funktionellt alternativ på budget

Focusrite Scarlett 2i2 är ett av de ljudkort som säljer bäst i skrivande stund (jan 2023), av topplistorna hos olika online-musikbutiker att döma. Det brukar kunna köpas för mellan 1 500 och 2 000 kronor och ger mycket valuta för pengarna. Focusrite kan ses i många studior runt om i världen – i såväl professionella studior som enklare hemmastudior.

iPhoneguidens kommentar: Focusrite av Scarlett är ett populärt ljudkort som gör sitt jobb. Vår åsikt är att ljudet som levereras inte riktigt är av samma detalj och djup som exempelvis UAD:s Volt 276. För en podcast lär skillnaderna dock vara svåra att höra i praktiken. Absolut ett bra köp till en förhållandevis billig penning.

Se pris.

Frågor och svar

Behöver jag verkligen ett externt ljudkort?

Nej, idag går det att klara sig utan med hjälp av en USB-mic som NT-USB, till exempel. Medan det förvisso ger god ljudkvalitet, så är det nog fortfarande så att ett externt ljudkort är det allra bästa. Prioriterar du högsta ljudkvalitet skulle iPhoneguiden rekommendera en kondensator eller dynamisk mikrofon, ett akustiskbehandlat rum och just ett externt ljudkort.

Vad betyder 48V, som går att läsa på ljudkorten?

Den som är uppmärksam kan på bilderna notera att det står 48V på ljudkorten. Den knappen trycks in för att ge extra ström åt kondensatormikrofoner (behövs inte för dynamiska) och kallas för fantommatning. Ska du använda en kondensatormikrofon behöver du ett ljudkort med 48V (alternativt en mikrofonförstärkare). De allra flesta moderna ljudkort kommer med den funktionen inbyggd – så det är inget du behöver tänka särskilt mycket på.

Hörlurarna passar inte i uttaget?

Hörlursporten i externa ljudkort är som regel större, och du behöver en adapter för att koppla in dina vanliga 3,5-millimetershörlurar i dem. En sådan adapter är billig, liten och finns i de flesta elektronikbutiker.

 

 

 

Inlägget Välja ljudkort – Iphoneguidens poddskola del 2 dök först upp på iPhoneGuiden.se.

Comments are closed.