Gästkrönika: Apple borde köpa Sony

Sony Apple

Petter Hegevall som är chefredaktör för nordens största speltidning Gamereactor, lånar ut sina tankar i en mycket intressant krönika om Apples rikedomar, Sonys sinande kassaflöde och vad Tim Cook skulle kunna göra om han bara öppnade en liten del av sin plånbok.

Sony är idag värderat till 18 miljarder dollar. Cirka 130 miljarder kronor. Ett företag vars produkter just nu är bäst på marknaden, i mångt och mycket. De bygger enligt undertecknad världens bästa mobiltelefon (Z3), världens bästa hörlur, världens bästa spelkonsol, TV, projektor och fullformatskamera. Sony gör mängder av saker rätt och ändå går hela företaget på knäna. Det går rent utsagt skitdåligt rent ekonomiskt och efter att ha sålt Vaio-delen och New York-skraporna ryktas det nu om att mobiltelefondelen och TV-avdelningen också är till salu. Tragiskt. Steve Jobs hävdade kort innan han avled att Sonys akilleshäl alltid skulle vara deras oförmåga att synkronisera de olika avdelningarna och alla de extrafinanser som krävs för att hålla alla dessa separata delar av Sony vid liv.

Sony Z3

Under tisdagen redovisades nya siffror för Apple som avslöjade att företaget har cirka 1500 miljarder (!) kronor i sin plånbok. pengar som de åtminstone till viss del kommer att tvingas spendera. Detta eftersom majoriteten av alla som investerar i aktier inte vill se företaget vars aktier man köper gå runt med en så pass stor plånbok utan att själva investera, nysatsa. Att ha en stor kassa är i det närmaste värdelöst om företaget i fråga inte gör något av det, något som både Microsoft och Apple kritiserats hårt för, i omgångar. Att spendera pengar ur sin kassa, skapa tillväxt och därigenom höja aktiekursen är vad de allra flesta aktieägarna vill se då en stor kassa i sig inte skapar särskilt stor tillväxt. Detta var enligt mången analytiker en stor del av anledningen till varför Microsoft köpte upp Mojang (Minecraft) för hiskeliga 17 miljarder kronor och det pratas just nu en del om vad Apple ska köpa upp härnäst.

Aktieägarna som köpt delar av Apple vill såklart att företaget ska stiga i värde, inte stå stilla. Köpa andra företag, bygga nya fabriker, släppa nya produkter i nya produktsegment, bredda sin egen verksamhet. Om Apple köpte Sony skulle det alltså kosta dem en dryg tiondel av deras nuvarande kassa. Att påstå att Apple skulle ha råd med ett uppköp av den magnituden vore som att konstatera att en enbent gubbe inte skulle uppskatta att delta under en omfattande rövkickarkonferens. Apple har råd. Tio gånger om (som sagt).

Steve Jobs var enligt Walter Isaksons bok ett svin. En falsk, manipulativ, instabil, plågad själ som behandlade anställda som skit och körde över konkurrenter på löpande band. Han älskade Apple, hatade så gott som varenda konkurrent. Utom Sony. Steve älskade Sony, deras designtänk, känsla för kvalitet och nytänk. Apple vill enligt envisa rykten ge sig in i spelindustrin och de har länge pratat om intresset för vardagsrummet i allmänhet och TV-industrin i synnerhet. De skulle med ett uppköp även kunna stoppa in iOS i Sony Z4 samt bygga ett ännu större ekosystem med PS4, Sonys testvinnande kameror och hörlurar – allt synkat med OSX, iOS och iTunes. Tanken finns där, det är inte bara jag som svamlar om en framtid där Apple köper Sony men självklart finns det gott om koncerner som visat intresse för att köpa loss separata delar av Sonys verksamhet och ingen vet hur det kommer att se ut i framtiden. Men hoppas går ju…

nr. 115

Petter Hegevall är chefredaktör för Gamereactor Sverige och skriver förutom nyheter och recensioner även på deras sajt en väldigt populär blogg vid namn iHegevall. Gamereactors tidning är helt gratis och kommer en gång i månaden och ett exemplar går att få tag på hos spelåterförsäljare, hos kedjor såsom Elgiganten eller som PDF-format. Gamereactor finns naturligtvis också som en app för iOS.

Comments are closed.