Test: Elgato Eve – HomeKit

Elgato eve

Det har snart gått 1,5 år sedan Apple först presenterade HomeKit och dess ramverk på WWDC 2014. Först nu börjar marknaden komma ikapp med produkter och vi har testat Elgato Eves serie med smarta tillbehör. Vissa mer imponerande än andra men det största jobbet har Apple själva kvar att göra.


Room och Weather

Eve Room är en trådlös inomhussensor som placeras på en hylla eller dylikt (kan ej fästas på vägg) och som mäter temperaturen, luftfuktighet och rummets luftkvalité på partikelnivå. Drivs av 3 st AA-batterier.

Eve Weather ser precis ut som inomhussensorn och kan till skillnad från Room fästas på husets fasad om så önskas. Weather mäter temperaturen, luftfuktighet och lufttryck och är IPX3-klassad vilket gör att den ska tåla påfrestningar utomhusmiljön kan utsätta den för. Drivs av 2 st AA-batterier.

Energy

Till sist har vi tittat på Eve Energy som är en liten elplugg man sätter i eluttaget och sedan kopplar in valfri pryl för att med hjälp av Siri eller Elgatos app få möjligheten att stänga av eller aktivera det man kopplat in. Allt från lampor, TV till kaffebryggaren fungerar. Ja, allt som går på ström. Dessutom får man en överblick hur mycket ström den inkopplade enhet drar och historik med diagram.

För att komma igång behöver jag Elgatos kostnadsfria app som heter Elgato Eve. Väl där guidas jag genom den enkla installationen som snabbt söker upp mina enheter och som sen paras med en unik HomeKit-kod, vilket är väldigt enkelt då man får hjälp av kameran.

Eve appen

Elgato Eve-serien behöver ingen hubb eller liknande utan sammankopplar till iPhone eller iPad genom Bluetooth 4.0. Vilket naturligtvis har sina begränsningar rent avståndsmässigt. Men eftersom det här är HomeKit-klassade produkter så fungerar det ändå att komma åt sina enheter utanför hemmet, så länge man har en Apple TV 3 eller senare som då fungerar som en slags hubb.

Det fina med HomeKit är att Philips Hue och Elgato Eve Energy kan samarbeta.

Det fina med HomeKit är att Philips Hue och Elgato Eve Energy kan samarbeta.

Eve Energy
Den här vintern har jag byggt upp hemmet nästan uteslutande med Philips Hue i samtliga rum men vissa lampor har ej gått att lösa pga olika storlekar på socklar och annan inredningstaktik från frugan. Därför passade Energy perfekt in som lösning för att tända/släcka resterande icke Hue-lampor. Vilket har fungerat alldeles utmärkt, och efter lite pillande i Eve-appen har jag skapat husets olika rum och sammankopplat vissa scener tillsammans med mina Hue-lampor och Eve Energy för att minimera antalet steg för att lysa upp vårt hem. Inte direkt avancerat alls, men krävs en del tid och man får vara noga med att döpa sakerna till enkla benämningar för Siris skull.

Scener kan aktiveras direkt i appen eller med hjälp av Siri. När Siri är på bra humör vill säga.

Scener kan aktiveras direkt i appen eller med hjälp av Siri. När Siri är på bra humör vill säga.

Scener och kommandon skapar jag i appen (man får en överblick över alla HomeKit-accessoarer, oavsett tillverkare) och för att aktivera dessa så kan jag antingen göra det i just appen eller med hjälp av Siri. ”Tänd Barnens rum”, ”Tänd Julgranen” eller ”God natt” och alla husets lampor släcks är några få exempel på scener man kan skapa. Gör jag det i appen har det varit 100%-ig utdelning. Siri däremot, njaaaa, hon är inte fullt ut där ännu. Att HomeKit svajar en del, ger felmeddelanden trots att jag tänt lamporna eller ibland är några sekunder segare än acceptabelt är dock inget som Elgato kan rå för. Här får helt enkelt Apple själva putsa till kanterna runt HomeKit. Men oj vad tillfredsställande det är när det fungerar.

Här ser man tydligt att luften blev sämre när matlagningen drog igång.

Här ser man tydligt att luften blev sämre när matlagningen drog igång.

Room och Weather
Gällande Room och Weather är det spännande att efter en tids användning ta del av temperaturskillnaderna och framförallt ha tillgång till hur luftkvalitén inomhus förändras över tid. Det måste vara ett ypperligt hjälpmedel för astmatiker tänker jag primärt. All data uppdateras var 10:e minut och det är lätt att få en överblick med graferna som presenteras i appen. Konstigt nog så uppdateras ibland inte rätt temperatur i själva överblicken utan jag behöver då gräva djupare i appen för att se den senaste avläsningen vilket förtar en hel del av bekvämligheten, speciellt om jag inte kan lita på aktuella resultat. Vissa gånger har den inte uppdaterat sig alls, inte ens när jag manuellt försöker och flera timmars data kan stå som ej registrerad. Framförallt gäller detta utomhussensorn och jag misstänker att HomeKit är den stora boven här för ibland saknas datan i min iPhone men jag kan se den i min iPad. Inte ens om jag går ut och ställer mig precis vid enheten för att låta Bluetooth jobba ostört vill den skjuta in siffrorna. Frustrerande!

Weather

Jag saknar också andra ganska så relevanta funktioner här.
För vad är meningen med att ha en pryl i hemmet som kollar inomhusluftens kvalité men som själv inte varnar om den är undermålig? Tyvärr är det lika med Weather, det finns inget sätt att göra mig uppmärksam på olika väderförändringar om jag själv inte aktivt öppnar appen och kollar. Här skulle jag åtminstone vilja ha valet att aktivera notiser om inomhusluften blir för dålig eller om temperaturen hamnar under minus -0 så blir jag förvarnad att det kanske är halt ute. Förhoppningsvis är det något Elgato slänger in i en kommande uppdatering av mjukvaran (nu när iOS 9 ska klara av just detta) och då skulle jag mer än gärna också se att man tog fram snabbkommandon för notifikationscenter likt vad Philips Hue erbjuder i sin app.

Room

Elgato har gjort en intressant och på många sätt bra produktserie i en prisklass som såhär tidigt in på HomeKit-eran känns acceptabel. Mest av allt gillar jag Elgato Eve Energy, troligtvis för att jag integrerar med mina enheter flera gånger dagligen och därav också känner nyttan tydligast. Room och Weather är två välbyggda enheter som tyvärr hålls tillbaka av begränsningar i appens mjukvara, några buggar i HomeKit och deras största fråga i dagsläget är hur mycket som egentligen tillförs till det ”Smarta Hemmet” även om det är coolt att fråga Siri hur kallt det är på baksidan?

Till vänster ser man hur datan för 6h ännu inte hoppat in i statistiken.

Till vänster ser man hur datan för 6h ännu inte hoppat in i statistiken.

Min tid med Elgato Eves produktserie har trots ett par mindre irritationsmoment (några missade datapunkter) varit både trevlig och spännande. Som helhet är det klart godkänd där Eve Energy ger en otrolig mersmak om vad framtiden har att erbjuda men som kanske inte är redo för den breda massan riktigt ännu. Om Apple bara putsar till HomeKit lite mer, för nu känns det många gånger som vi är i en beta, så kommer garanterat Weather och Room också finna en mer självklar plats än idag. Energy är redan ett givet tillbehör.

Eve Energy (549:-):

Betyg 5/5

Eve Room (849:-):

Betyg 3½/5

Eve Weather (549:-):

Betyg 2½/5

Samtliga tillbehör går att köpa hos bl.a Lifestylestore.se

Comments are closed.