Det här missar vi som svenskar

Det allra mesta som att går att göra på en iPhone idag är tillgängligt för användare i nästan hela världen. Däremot finns det en rad olika funktioner (inte minst i Kartor och andra förinstallerade appar) som är tillgängligt i långt ifrån alla länder. Det finns länder som är betydligt värre ute än Sverige på den här fronten (Norge, till exempel) – men vi kan inte åtnjuta lika många funktioner som exempelvis amerikanarna, britterna eller kanadensarna. Men vad är det egentligen vi missar? Merparten är faktiskt funktioner som de flesta nog skulle anse att man klarar sig utan.

QuickType (Textförslag)

Om du någonsin har bytt till ett engelskt tangentbord på din iPhone (eller exempelvis franskt, italienskt eller japanskt för den delen) har du kanske märkt att det går lite snabbare att skriva. QuickType är en funktion som, när du har börjat skriva ett ord, gissar vilket ord det mest troligt är som du ska skriva. Flera förslag ges då över tangentbordet, varpå det räcker med ett tryck på någon av dem, istället för att behöva skriva klart ordet bokstav för bokstav.

Funktionen med förutseende textförslag, som det kallas, är bara tillgängligt för de största språken. För närvarande är det endast följande:

  • Engelska
  • Franska
  • Italienska
  • Japanska
  • Kinesiska
  • Koreanska
  • Ryska
  • Spanska
  • Thailändska
  • Turkiska
  • Tyska

Om det kommer i framtiden återstår att se. Men det är troligt att så sker, om man får spekulera. Funktionen har funnits länge och det bör bara vara en tidsfråga innan det blir tillgängligt på fler språk. Det finns även emoji-förslag genom QuickType, som alltså också bara är tillgängligt på dessa språk.

Kollektivtrafik i Kartor

Den som använder Google Maps kan planera en resa med kollektivtrafik direkt i appen. Det här är dock inte möjligt i Apples Kartor, förutom i vissa utvalda städer och länder. Det fungerar bland annat i flertalet stater i USA, i Kina, Japan, Irland, Storbritannien och en rad andra europeiska städer. Är du i Sverige finns knappen ”Kollektivtrafik”, men när du trycker på den visas följande meddelande:

Maps-kollektivtrafik1

Apple har successivt utökat stödet för fler städer och länder. Huruvida det kommer till Sverige är oklart i nuläget.

Inomhuskartor för flygplatser

På större flygplatser runtom i världen har Kartor stöd för flygplatser, inomhus. Varken Arlanda eller någon större svensk flygplats har stöd för detta. Å andra sidan kan man argumentera för att ingen svensk flygplats är tillräckligt stor för att den här funktionen ska vara behjälplig i någon högre grad.

Så här det ut i London Heathrow exempelvis:

Maps-Heathrow1

Det finns givetvis inget som hindrar en från att använda dessa funktioner när man ute och reser. Inomhuskartor finns också för en del större shoppingcentrum i USA, men endast där.

Skriva på flera språk samtidigt med QuickType

En funktion som är uppskattad bland dem som pratar flera språk är att du kan ställa in ett flerspråkigt tangentbord som dessutom fungerar med QuickType. Det här fungerar med engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, portugisiska, spanska och tyska. Om det kommer att ha stöd för svenska framöver är oklart, men det ligger i så fall troligtvis lite längre bort i tiden, då inte ens QuickType med textförslag finns på svenska.

Tv-program i iTunes Store

Musik och Film i iTunes Store är tillgängligt i nästan världens alla länder. Tv-program är dock endast förunnat användare i Australien, Frankrike, Tyskland, Kanada, Storbritannien och USA. Gratis böcker, podcaster och iTunes U är tillgängligt överallt.

Sökbar handskrift

I appen Anteckningar går det att skriva sina anteckningar med fingret. Det är ungefär lika enkelt som att rita. Tryck bara på symbolen som ser ut som en penna vid skärmens nedre del för att komma igång. När du sedan går tillbaka till listan över dina anteckningar, kan du helt enkelt söka efter ord du skrivit med fingret och få fram den rätta anteckningen i sökresultaten. Det här fungerar bara med engelska och kinesiska.

Ovan nämnda funktioner är kanske inte alla direkt avgörande för iPhone-användningen. Från företagets sida är det givetvis naturligt att man ökar tillgängligheten hos de lite större funktionerna till att börja med. Ett exempel på det är Apple Pay, som relativt nyligen gjordes tillgängligt i Sverige. Dock kan förutseende textförslag i QuickType anses vara ganska betydande, och det är säkerligen många iPhone-användare (mig inkluderat) som gärna skulle se att funktionen införs så fort som möjligt. Hur och när det blir är, som nämnt lite högre upp, är fortfarande oklart.

Inlägget Det här missar vi som svenskar dök först upp på iPhoneGuiden.se.

Comments are closed.