Test: Apple Watch

Musse Pigg

Timmen är slagen, Skalmans mat- och sovklocka får stanna kvar i sagornas värld när vi nu för första gången sedan Steve Jobs lämnade oss fått smakat på ett nytt Apple. Tim Cook har lanserat sin nya produktlinje med Apple Watch och Johan har lindat 42 mm stålvarianten med ett klassiskt läderband runt sin späda arm i snart en månads tid och det har varit en annorlunda men ändå en bekant upplevelse. Här är vårt stora test av den första generationens Apple Watch.

Apple Watch Steel
Boxen är stor, fyrkantig och tung. Väldigt tung. Det är en bekant men ändå en ny upplevelse att packa upp Apple Watch då hjärnan har lite svårt att ta emot dels en klassisk Apple-förpackning samtidigt som det påminner om vad en finare klocka normalt levereras i. Premiumkänslan är precis som vanligt på topp när det gäller Apples förpackningar men vikten av boxen gör mig förvirrad.

Komma igång
Att parkoppla klockan till min iPhone var lika enkelt som elegant. Ett kosmiskt mönster (tänk QR-kod deluxe) florerar läckert värre på klockan och jag behöver bara hålla min iPhones kamera mot klockans display, sen är parkopplingen klar. Sedan håller klockan på och startar igång några (lite väl långa) minuter med att ladda ner alla kompatibla appar som huserar på min iPhone, allt från Instagram, Twitter, Aftonbladet till mer praktiska som Philips Hue och Clear. Sen är den igång och redo att användas. Typ, den är åtminstone redo att ta emot notiser.

Alla inställningar kan skötas direkt från iPhone.

Alla inställningar kan skötas direkt från iPhone.

Användning från start
Apple Watch är nämligen direkt ur lådan inte lika självklar att förstå sig på, åtminstone inte jämfört med iPhone eller iPad. Inställningarna görs antingen direkt på klockan eller genom appen på iPhone. Med det sagt så betyder det inte att klockas operativsystem är dåligt, absolut inte, bara en högre tröskel att ta sig över för första gången. Förklaringen till en viss förvirring under smekmånadens första två dagar hänger ihop med att Apple adderat två helt nya funktioner vi inte upplevt tidigare. Force Touch (displayen är tryckkänslig, ett hårt tryck visar nya funktioner/alternativ) och den digitala kronan som är till för att scrolla eller zooma utan att täcka skärmen.

Force Touch känner hur hårt du trycker på displayen.

Force Touch känner hur hårt du trycker på displayen.

Det lämnar oss med tre stycken olika sätt att manövrera den lilla skärmen och dess funktioner på, om vi räknar med det som vi redan känner oss bekväma med, svepa med fingrarna. Hur blir detta lite förvirrande till en början då? Jo, det är inte helt självklart när man ska eller kan göra vad. Force Touch är visserligen en ny och trevlig bekantskap men samtidigt en funktion som är lätt att glömma bort då den inte är synlig. Tydligast blir förvirringen i Kartor där jag får använda alla tre inputmetoder för att navigera. Digitala kronan för att zooma, svepa med fingrarna för att titta runt på kartan och Force Touch för att göra en sökning. Det var klart jag var vilsen och i början var detta ett irritationsmoment. Nu när jag lärt mig funktionerna inser jag vilket fantastiskt jobb Apple har gjort för att hantera en så liten skärm på bästa sätt utan att ta bort yta på skärmen. Det går dock inte att förneka att inlärningsperioden är både hög och långt ifrån självklar. Riktigt förvirrande skulle jag säga om man aldrig läst eller sett något klipp på Youtube innan användning.

Det finns bara två fysiska knappar på Apple Watch.

Det finns bara två fysiska knappar på Apple Watch.

Hårdvara
Apple Watch har två st hårdvaruknappar på sig, varav digitala kronan är en av dem. Den andra är än så länge enbart en knapp som tar mig till mina favoritkontakter som jag redan har i min iPhone, eller som jag adderar genom Apple Watch-appen (max 12 st.) Där kan jag snabbt skicka ett sms eller ringa ett samtal. Eller om personen i fråga också har en Apple Watch syns ett tredje alternativ där jag kan skicka mina hjärtslag (riktigt häftigt faktiskt) eller rita något enkelt på displayen som sen dyker upp hos mottagaren. För att vara en fysisk knapp så känner jag att Apple kunnat gjort något annat av den, eller tagit bort den helt. För som genväg till favoritkontakter kommer den inte alls tills sin rätt då detta är den funktion jag använt absolut minst än så länge.

Pulsmätaren

Vår klocka kom tillsammans med ett klassiskt svart läderarmband som känns och ser ut som, ja läder. Mjukt, fint och följsamt. Banden som är (eller kommer garanterat att bli) en industri i sig själva är väldigt lätta att byta ut genom två knappar på vardera sida på undersidan.

Där huserar också pulsmätningssensorerna som med hjälp av fyra stycken linser mäter pulsen genom LED-lampor och dioder med infrarött ljus.

Ytterdisplayen på steel består av väldigt reptåligt safirglas (aluminium har Ion-X glas, samma som Iphone) och ser snart en månad in i testet ut precis som den dagen den kom ur sin förpackning. Steel-höljet runt om har klarat sig hyfsat men har redan fått sig ett par skavmärken som syns vid närmare granskning. Inget som direkt stör och tydligen något som lätt åtgärdas med en billig polish och mjuk trasa.

Den ska klara att få vatten på sig och vissa tester tyder på att den klarar av både en längre simtur och en dusch men Apple avråder (läs friskriver sig) från den typen aktivitet. Regn och svett är inga bekymmer men det är inte att föredra att blöta ner den mer än så.

Designen

Design
Apple har arbetat hårt för att få Apple Watch att fungera rent estetiskt även för den mest modeintresserade bloggläsaren och utövaren. PR-avdelningen har verkligen jobbat stenhårt med att tvätta bort nördstämpeln och få detta att se ut lika mycket som ett smycke som en teknikpryl. Lyckas man? Nja, både och. Personligen tycker jag inte det är det snyggaste jag kan fästa runt min handled men samtidigt är den varken lika tjock eller stor som bilderna på nätet skvallrat om. 42 mm som vi testat är den stora modellen men fortfarande är den väldigt liten. Jag tror att majoriteten av männen bör ta den stora modellen oavsett omkrets på handleden. Som sagt, alla bilder och videor på Internet gör storleken inte rättvisa, den är mycket mindre irl.

Klockans hemskärm.

Klockans hemskärm.

Appar
Nu har visserligen knappt produktens bebisfett hunnit dunsta bort, men just appar är än så länge Apple Watchs absolut största problem. Med en så pass liten skärm kommer majoriteten av apparna inte alls tills sin rätt. Fast med all rätt. Låter det konstigt? Jag kan faktiskt förstå att Apple valt att ganska så hårt begränsa Apple Watch Kit för att hålla upplevelsen simpel. Klockan ska på inget sätt ersätta min iPhone, den ska vara ett hjälpmedel i form av en förlängning av först och främst notiser. Vänta och tro inget annat, även om mycket i övrigt är en trevlig bonus. Naturligtvis ser apputvecklarna till att erbjuda kompatibilitet till klockan, men det är med väldigt få undantag som det faktiskt ger något mervärde utanför min iPhones ramverk. Jag menar, hur spännande är det att se ett foto från Instagram på klockan? Ingen höjdarupplevelse. Här är det viktigt att inse att klockan inte är en liten iPhone, det är ett tillbehör till din iPhone.

Tittar vi på tiden det tar och starta appar så är det helt klart en punkt Apple har att förbättra i framtiden. Räknar jag tiden det tar för att se vädret på exempelvis WeatherPro på min klocka så räknade jag till 8 sekunder innan jag fick en uppdaterat prognos. På halva tiden lyckades jag ta upp min iPhone, starta appen och få samma resultat med bara en hand (ja, Apple Watch kräver många gånger två armar om du inte har läskigt viga fingrar). Kalla mig Lucky Luke, men det förtar lite av nyttan av appar på klockan. Speciellt med tanke på att informationen på klockan är väldigt mycket mer begränsad jämfört mot vad som visas på iPhone.

Mail
Jag saknar möjligheten att diktera Anteckningar eller bocka av shoppinglistan i Påminnelser då båda dessa appar konstigt nog saknas på klockan. Mail däremot finns med, men är ingen trevlig upplevelse att läsa på den lilla skärmen. Speciellt inte när det många gånger står ”Det här meddelandet innehåller element som inte kan visas på Apple Watch…”. Det går heller inte att svara på mail.

Matlagning

När det kommer till att läsa och ta till sig information och att genomföra kommandon för exempelvis Meddelanden är det däremot en väldigt trevlig upplevelse att kunna genomföra på handleden. Jag kommer tillbaka till att svara på sms senare, men förutom det så är det kanske det mest simpla som visat sig vara mest användbart hittills. Som att sätta timern för maten, tända/släcka lamporna i hemmet eller använda den som fjärrkontroll till Apple Tv:n. Där kommer den verkligen till sin rätt och känns faktiskt lika bra, om inte bättre än min iPhone.

Dessa cirklar har jag blivit besatt av att fylla varje dag.

Dessa cirklar har jag blivit besatt av att fylla varje dag.

Träning/Hälsa
Apple har gjort en väldigt stor grej av vilket hjälpmedel klockan kan vara för den aktive. Här har man verkligen lyckats med att göra funktioner lättillgängliga för alla från motionären till träningsfanatikern. Hej, till och med en soffpotatis som jag börjar finna det intressant att se hur jag förbättrar mig vecka till vecka.

Man kan se hälsofunktionerna ur två perspektiv. Först har vi Aktivitetsappen som hela tiden är aktiv utan att någon aktivering krävs. Där gäller det att fylla tre stycken cirklar varje dag för att uppnå sitt mål. Rörelse, Träning och Stå. Några gånger under dagen får man en notis (går att stänga av) som visar hur man presterat under dagens lopp eller en påminnelse att resa sig upp och röra på sig om man varit stillasittandes under den senaste timmen. Förutom att Apple verkligen överträffat sig själva i presentationen av Aktivitetsappen så har jag upptäckt att jag blivit beroende av att åtminstone försöka fylla mina ringar. Vilket jag naturligtvis sällan gör, men ändå. Kort och gott är det en väldigt bra och simpel motivationshöjare för vardagsmotionen.

Träning

Den andra är Träningsappen där man aktivt innan träning väljer ett av flera förbestämda alternativ för att få bäst mätningar. Så som löpning inne/ute eller kanske tränar du helst på en rodd- eller trappmaskin? Apple täcker det också. Här ser man exempelvis hur långt man gått eller vilken hastighet man rör sig i. Man kan också sätta upp mål beräknat på avstånd eller brända kalorier om man så vill eller bara ge sig ut och köra. Till skillnad från passivt tillstånd då pulsmätaren i bakgrunden mäter min puls var 30:e minut så är den i träningsläget betydligt mer aktiv för att mäta aktiviteten mer kontinuerligt. Något som naturligtvis drar mer batteri.

I appen Hälsa på iPhone samlas mycket av det Apple Watch registrerar.

I appen Hälsa på iPhone samlas mycket av det Apple Watch registrerar.

Båda dessa skickar data till telefonens aktivitsapp (som är samma som klockans men med bättre överblick) och ”Hälsa”-appen, för den som vill se sin historik i allt från puls, till antal steg eller trappor får där en väldigt matig överblick.

Bild från 9to5Mac

Bild från 9to5Mac

Hur träffsäker är pulsmätaren då? Nu har vi inte haft tillgång till medicinsk utrustning utan kan egentligen bara hänvisa till 9to5Macs jämförelse (se bild ovan) samt undertecknads egen företagshälsoundersökning. Den är skrämmande pålitlig!

Taptic Engine
Taptic Engine
Rubriken tyder på något jättehäftigt, men egentligen är det bara Apples något coolare ord för deras inbyggda vibrator. Till skillnad från exempelvis Pebbles klocka eller en iPhone så är Taptic Engine betydligt mer diskret. Både på gott och ont. Diskret för att vibrationen inte ger ifrån sig något ljud, det känns mer som om du skulle ta ditt pekfinger och slå lite lätt på din andra hand. Majoriteten av gångerna, framför allt efter en längre tids användande har jag lärt mig att upptäcka dessa. Stillasittandes är det inga problem alls, men är jag i rörelse, om det så är vid motion, vanlig promenad eller bärandes på ungar så är det betydligt svårare att upptäcka notiserna. Inkommande samtal är däremot lite mer ihärdiga och lättare att upptäcka. Som tur är finns funktionen ”Tydlig haptik” under Inställningar att aktivera som ytterligare förstärker vibrationerna. Det tillsammans med en (frivillig) ljudsignal förbättrar oddsen avsevärt att inte missa något.

Mjukvara
För att vara den första generationen av en helt ny produktlinje hade jag väntat mig en betydligt långsammare upplevelse än vad som faktiskt erbjuds. Apple Watch OS 1.0 (och nu till och med 1.0.1) känns gediget och genomarbetat redan från start på många plan. Klockan svarar snabbt på min input om då det så är via fingrar eller röst. Men samtidigt så är det också i den tidiga mjukvaran den presterar som sämst.

Detta är en vanlig syn på Apple Watch.

Detta är en vanlig syn på Apple Watch.

Framförallt blir det påtagligt när jag försöker starta någon av klockans appar. Där väntar alldeles för ofta en något onödigt lång väntetid att ladda färdigt appar som måste hämta informationen från iPhonen. Det tillsammans med att hemskärmen där apparna huserar känns rörig, trots att jag vid flera tillfällen både raderat och möblerat om, har jag fortfarande väldigt svårt att snabbt finna det jag söker. Notiserna som visserligen fungerar väldigt bra och direkt efter installation behöver en viss justering då samtliga speglar min iPhone från start. Något som krävde en del pillande innan jag kände mig nöjd.

Här syns förutom tiden också batteri, temperatur och kalenderpost.

Här syns förutom tiden också batteri, temperatur och kalenderpost.

Apple Watch kommer med tio stycken förbestämda klockansikten att visa, många av dem väldigt lätta att göra iordning efter personlig preferens, där vissa ger en känsla av oändliga val av färg och möjligheten att visa vad som jag tycker är viktigt på displayen tillsammans med tiden. Trots att jag fann urvalet (host host) var mer än tillräckligt så hoppas jag ändå att Apple i framtiden bjuder in tredjepart att göra helt egna versioner. Någon kanske vill ha en Facebookdisplay som visar tiden medan andra vill ha fler Disneyfigurer än Musse Pigg att välja på?

En smart funktion som verkligen visar hur Apple Watch känns som en naturlig förlängning av iOS är när en notis kommer in, så låter/vibrerar inte min iPhone utan notisen gör sig bara påmind på min Apple Watch (men syns på båda om iPhonen aktiveras). Det är alltså inte ett ytterligare störningsmoment med en till pryl som piper och durrar, klockan tar helt enkelt över min iPhone (förutom vid inkommande samtal då båda vill ha min uppmärksamhet). Att notiser och samtal är omedelbara på klockan (efter uppdatering till Watch OS 1.0.1) gör naturligtvis inte saken sämre.

siri

Siri svarar enbart på mina kommandon i text.

Siri dök upp i den senaste uppdateringen och har fungerat bra. Dock så kan man till skillnad från en iPhone inte föra en ljudlig dialog med henne. På klockan tar hon bara kommandon och pratar alltså inte ljudligt tillbaka vilket till en början kändes lite konstigt. Inputen har fungerat godkänt men Siri förstår långt ifrån lika bra som om jag gör samma sak med min iPhone. Troligtvis är det mikrofonens blygsamma storlek och armens riktning som ibland är hindret. Tala in text till meddelanden har konstigt nog fungerat riktigt bra.

Meddelanden erbjuder många snabba alternativ.

Meddelanden erbjuder många snabba alternativ. Här i ett montage.

Just att svara snabbt på meddelanden har varit den absolut bästa integrationen jag gjort på min Apple Watch. Antingen genom förbestämda svar som jag valt, vanliga emojis, klockans egna emojis eller genom att tala in ett ljudmeddelande (eller förvandla det till text) är verkligen något klockan kan göra med bravur och som är en riktig tidssparare. Framförallt vid bilkörning då jag har mitt svar redan liggandes på ratten och väntar.

WhatsApp

Tyvärr kan jag inte göra snabba svar, varken med ljud eller förbestämda kommandon till tredjepartsappar ännu vilket är synd. Jag messar troligtvis lika mycket med Facebook Messenger och WhatsApp som jag gör med Meddelanden, men det är bara i den sistnämnda jag kan integrera med vilket ger känslan att klockan inte utnyttjar sin fulla potential.

Displayen är avstängd majoriteten av tiden och tänds egentligen bara när jag gör rörelsen för att titta på klockan. Detta för att spara så mycket av batteriet som möjligt. I praktiken fungerar det otroligt bra, om än inte helt felfritt så åtminstone 9 av 10 gånger. Men jag upptäcker att displayen relativt ofta tänds av misstag, framförallt när jag kör bil. Som tur är så är klockan så pass intelligent att den förstår att den tändes av misstag och släcks lika fort igen.

Vissa notiser vill man bara inte missa.

Vissa notiser vill man bara inte missa.

Hela Watch OS är uppbyggt för snabb integration och information. Inte på något vis tänkt att ersätta iPhones alla appar eller funktioner. Snarare avlasta eller förlänga och det gör den faktiskt väldigt bra. Åtminstone så fort man lär sig att se bortanför ”iPhone-på-armen”-tänket.

Utan iPhone?
Min iPhone var på verkstaden en hel arbetsvecka och jag hade då vant mig så vid min Apple Watch att jag faktiskt lät den vara med mig varje dag, trots att nästan alla funktioner försvann. Sedan första dagen har jag blivit alldeles fast i att försöka fylla så mycket av mina Aktivitets-Cirklar som möjligt och det fungerade precis som vanligt (synkade dock inte tillbaka till Aktivitets-appen på min iPhone när den kom tillbaka). En annan trevlig funktion som kvarstod var att alla kalenderposter som var synkade mot klockan innan iPhonen försvann fortfarande dök upp och påminde mig. Utöver det användes den mest som timer i köket för att veta när pastan kokat färdigt. Det går även att lagra musik offline men i övrigt så är denna klocka skapad för att ständigt vara parad med en iPhone för att nyttja den fullt ut.

Batteritiden

Batteri
På förhand har det varit väldigt mycket prat om klockans obefintliga batterikapacitet som bara skulle klara ”upp till en dag” på en laddning. Jag lugnar er här och nu. En full laddning är väldigt svårt att göra av med. Jag har ännu inte lyckats, inte ens under mina första intensiva dagar när jag kladdade mer än normalt på den. Jag har många gånger lyckats få ut två hela dagars användning med den (kl 05.30-22.00) om jag stängt av den på natten. Jag rekommenderar dock att ladda den varje natt för då behöver man inte oroa sig alls. Det finns ett ”Strömsparläge” som stänger av samtliga smarta funktioner och som enbart då visar tiden genom att trycka på knappen under den digitala kronan. Batteritiden på min Iphone 6 har varit oförändrad.

Laddningen sker snyggt och elegant med deras magsafe-laddare som läckert hoppar till sin plats vid kontakt med klockans baksida. Medföljande sladd är dock väldigt lååååååååååång. Så för att slippa en kabelhärva på nattduksbordet kommer jag definitivt jaga rätt på en dockningsstation inom en snar framtid.

Ta samtal likt Dick Tracy
Knappt synligt på klockas vänstra långsida sitter det både en mikrofon och en liten högtalare som trots sin minimala storlek fungerar ypperligt för snabba samtal när situationen kräver det. Under testperioden har jag valt att inte nämna för för mina samtalspartner att jag svarat i min Apple Watch och under dessa (korta) samtal har ingen klagat på att jag låter dåligt i andra änden. Likaså har jag i en tyst omgivning inte haft några som helst problem att höra vad den andra säger. Att jag aldrig kommer göra det offentligt utanför hemmets trygga vrå är en annan femma, men användbart i vissa situationer är det onekligen. För att fortsätta samtalet på min iPhone är det bara att öppna upp den så hoppar samtalet över.

Stål och läder

Sociala normen
Sen så kommer den där sociala biten med en Smartwatch. Jag kommer på mig själv mitt i samtal med en fysisk person framför mig att när jag känner vibratorn slår mot min handled, speciellt vid inkommande samtal (ingen ringsignal hörs då jag har telefonen på ljudlöst) känner att jag har svårt att titta på min klocka. För idag så känns det nästan mer socialt accepterat att ta upp en mobil i en diskussion än att snegla på klockan som enligt 2000-talets tidigare kod visade att jag bara ville därifrån. Detta är inget riktat mot Apple Watch utan ett problem segmentet i sig får leva med. Gemene man vet knappt vad en Apple Watch är och innan den stora massan känner till hur det fungerar så är det en balansgång att finna hur man i sociala sammanhang kan använda den.

Summering
Det här en av det konstigare objektet jag testat. Det är något som verkligen tillför något på flera plan, men samtidigt gör Apple det så subtilt att det knappt märks. Absolut inte jämförbart med en ny iPhone eller iPad. Det här är mer likt en klocka med fler funktioner än en iPhone med mindre funktioner. Och det är precis så jag tror Tim Cook vill att Apple Watch ska vara.

Apple Watch är redan en lika självklar del av mig som min iPhone och jag tänker inte på den speciellt mycket, den bara är där som en naturlig följeslagare. Jag vill kanske inte säga att den förgyller min vardag, men förenklar gör den däremot avsevärt.

Man kan se Apple Watch och dess existensberättigande i kontext till när trådlösa Bluetooth headsets kom. Något nödvändigt för mänskligheten? Knappast, men betydligt mer bekvämare med båda händerna fria och slippa hålla telefonen upp mot huvudet. Den här klockan erbjuder samma form av bekvämlighet fast på ett annat sätt. Den måste upplevas under ett par dagar runt handleden för att man riktigt ska förstå att det är som ett avlastande hjälpmedel den kommer till sin fulla rätt.

Det är smidigare än vad många tror att läsa och svara på meddelanden direkt på handleden.

Det är smidigare än vad många tror att läsa och svara på meddelanden direkt på handleden.

Det är svårt att definiera den. Många har frågat mig vad den är bra för? Varför ska man ha en sån? Och varför vill man ha en iPhone på handleden? Ja, riktigt så är det ju inte. Jag gillar den verkligen trots att det finns mycket att förbättra men jag har (precis som Apple själva) svårt att ge argumentet till varför man bör äga en. Man måste uppleva den för att förstå dess bekvämlighet och att den faktiskt sparar mycket tid istället för att allt för ofta fastna i sin iPhone.

Swish

Klockans absolut största syfte är att visa notiser, vilket den gör både exemplariskt och snyggare än någon annan. Trots att jag inte har några direkt större klagomål så kan jag inte, precis som vid keynoten när den för första gången presenterades, skaka av mig känslan att jag (kanske något girigt?) saknar något. Jämfört mot min tidigare Pebble Steel vill säga. Den gör allt väldigt mycket bättre än Pebble så missförstå mig inte där, det är som att jämföra Gameboy mot en PS4. Men tar man enbart pris, batteritid och notisfunktionen i beaktande så är Pebble inte en så tokig inkörsport för att känna på bärbar teknologi för den som velar.

Trots ett högt pris och att jag önskar en del förbättringar framöver så är Apple Watch en produkt jag personligen verkligen gillar och som har tillfört mest av samtliga smarta klockor jag testat. Hälsoaspekten tror jag kommer ta ännu mer plats och göra underverk på längre sikt. Jag kan heller inte nog understryka bekvämligheten med notiser på handleden. Däremot så ser jag fortfarande inte, precis som jag skrev i min krönika, hur denna produkt inom den närmsta framtiden kommer bli något som gemene man vill ha, trots all bekvämlighet och teknik som är inbakat i denna dyrgrip. Många gillar Apples produkter men nördarna är det inte lika många av.

Ska jag köpa en?
Ja, det är klart du ska. Eller nej förresten, det beror på. Kanske. Apple Watch är en produkt som vare sig man tror sig vilja ha en eller inte blir ganska så fäst vid när man väl använt den några dagar då den behöver lite tid (jag gjorde det igen, hängde ni med där?) på sig för att växa in i det digitala ekosystemet. Måste man ha en? Knappast, men jag tror heller inte man blir besviken om man investerar i en.

Jag kommer definitivt behålla min, hotta till det med ett eller par band till och sen fortgå med mitt liv precis som vanligt. Fast med den väsentliga skillnaden att jag inte längre kommer gå med huvudet nerborrat i min iPhone hela dagarna.

Betyg 3½/5

Apple Watch är kompatibel med iPhone 5 (även 5S och 5C) och uppåt. Vi vet fortfarande inte när klockan kommer till Sverige men den går sedan april att beställa i länder såsom England, Usa, Tyskland m.fl.

Comments are closed.