Test av Ring Spotlight Cam Wired

Tidigare fick iPhoneguiden lägga vantarna på Ring Video Doorbell 2, som fick ett gott betyg i vårt test. Nu var det dags för Rings Spotlight Cam Wired, som har många likheter med den smarta dörrklockan. Appen har många funktioner, installationen är enkel och tydlig och användarvänligheten idag. Det verkar som att man har tänkt igenom allt.


Fördelar:

Enkel att installera.
Användarvänlig app.
Bra rörelsesensorer.
God funktionalitet.

Nackdelar:

För att spela in video och lagra den krävs en månatlig avgift.
Om än prisvärd, kunde prislappen möjligen varit något lägre.


Kort om Ring Spotlight Cam Wired:

  • Övervakningskamera med 1080 p video.
  • Night vision.
  • Justerbara sensorer.
  • Tvåvägskommunikation kan startas.
  • Ett starkt ljus och en siren kan aktiveras genom telefonen.

Sammantaget:

En smart pryl att ha i hemmet. Som övervakningskamera fyller den funktion, och till och med mer än så. Det faktum att du kan schemalägga dess aktivitet, öppna tvåvägssamtal och själv aktivera sirener och strålkastare från mobilen gör den till ett bra köp för den som vill ha bättre koll på hemmet. Prislappen är kanske något hög, varierar mellan ungefär 2000 – 3000, men med tanke på funktionaliteten är det inget att direkt uppröras över. Det må finnas ett par goda konkurrenter med lite lägre prislappar, men Ring inger förtroende och framförallt är utförandet mycket bra.

Betyg: 9/10


Installation och konfiguration

stickkontakt Wired cam spotlight

Installationen är mycket enkel, även för den som inte ens är normalhändig. Verktyg och skruvar följer med i boxen, även om en skruvdragare förvisso är att föredra. För montering i tegel eller betong, följer pluggar och betongborr med (borrmaskin krävs alltså för detta).

Vad gäller strömförsörjningen är det inte svårare än att koppla in den i ett eluttag. För att sätta upp kabeln snyggt längs väggen finns kabelklämmor med i boxen.

OBS! Om du vill behålla en god syn under resten av dagen, titta inte mot kameran när du pluggar in den. Strålkastarna sätts igång snabbt och är starkare än vad man tror.

Det svåraste är kanske att hitta rätt placering på kameran, beroende på förutsättningarna. Givetvis ska den sitta på en plats där du kan övervaka det som ska övervakas, men den behöver också vara tillräckligt nära ett eluttag och inom räckvidd för routern. Har du svårt att hitta en bra plats kan du överväga en signalförstärkare, till exempel Ring Chime Pro Wi-Fi Extender, som du sannolikt kan köpa i samma affär som du köper kameran.

Att sätta igång med appen och mjukvaran är även det enkelt.När du öppnar Rings app ges du tydliga instruktioner om hur du gör för att komma igång. Är du osäker på något finns gott om videoklipp och dokumentation som visar hur installationen går till.

Installationen och konfigurationen är något som man har satsat på. Det märks. Upplevelsen är att det går smidigt, snabbt och enkelt. Kameran hjälper till och med till genom att komplettera med information på artigt vis. Till exempel noterar den dig när den ansluts till wi-fi och när en uppdatering krävs.

 

Bild

Bilden (1080 p) är mycket god. När det är ljust ute kan du är bilden tillräckligt bra för att till och med se små detaljer på avstånd. Tack vare night vision är bilden tydlig även när det är mörk. I övre vänstra hörnet syns en liten del av kameran, men det är så lite att det knappast är något som stör oss. 140-graderssynfältet gör att du kan övervaka ganska stora ytor. Som synes i bilden ovan finns en viss tunneleffekt, men det är något man får räkna med.

Appen och dess funktioner

När kameran väl är monterad och konfigurerad, kan du börja experimentera med Ring-appen. För det finns en del att testa. Till exempel finns Live View, varifrån du kan öppna tvåvägskommunikation, tända strålkastarna och sätta igång sirenen. Har du grannar nära är det klokt att avstå från att sätta igång larmet stup i kvarten. Med 110 dB hörs den ganska långt och väl.

Genom att trycka på pluset nere till höger, får du fram två ikoner:

Den högst upp använder du för att sätta igång sirenen, medan den andra tänder strålkastaren. Det är bra att bekanta sig med dessa funktioner, så att man kan vara redo om det skulle vara skarpt läge.

Rörelsekänslighet

För zonerna finns det en del olika inställningar. Förutom att ställa in själva zonen, kan du ställa in känsligheten för vad som krävs för att du ska noteras om det. Den lägsta känsligheten är ”People Only”, medan den högsta känsligheten är ”All Activity”. Den som vill vara på den säkra sidan kan med fördel dra upp känsligheten, men då får man också räkna med en del falska alarm.

Motion zones

Zonerna är enkla att ställa in och anpassa. Du kan, med precision, se till att du enbart bevakar det område som ska bevakas. Till exempel kan du lämna en nära belägan bil- eller gångväg utanför zonen, medan hela din tomt fortfarande bevakas.

Zonerna är inte fyrkantiga, rektangulära eller i någon annan bestämd form. Du kan justera dem som du vill.  Det finns även möjlighet att skapa flera zoner och växla mellan dem.

Notiserna

När någon, eller något, rör sig inom de motion zones som du har ställt in, så får du en notis om det. När du öppnar Ring från notisen kommer du då att direkt tas till Live View. Är det någon obehörig kan du välja att öppna tvåvägskommunikation, starta sirenen eller tända strålkastarna. I appen kan du ställa in volym och ljudsignal för notiserna.

 

Schemaläggning

Under Motion Schedule kan du ställa in när du vill att du ska noteras om rörelser, och när du inte vill göra det. Till exempel kan du välja att inte få några notiser perioden ni går till skola och jobb, och perioden då ni kommer hem. Notiserna kan också stängas av under helgerna, till exempel. När rörelsesensorerna aktiveras kommer händelserna fortfarande att filmas, men du kommer alltså inte att bli noterad om det.

Logg

Under Event History ser du vad som hänt, ett antal händelser tillbaka. Här ser du också inspelningar, men som nämnt lite högre upp i texten, behöver du betala en månatlig avgift för att lagra dem.

Motion Zones för lamporna

Behändigt är att du kan ställa in separata rörelsezoner för lamporna. Det kan inte göras lika exakt som de andra sensorerna, men det är tillräckligt för att anpassa ljuset så som man vill ha det. Önskvärt hade dock kanske varit om det hade gått att ställa in detta lika exakt som de andra zonerna. Här kan du även välja hur länge lamporna ska vara på efter att de har aktiverats (mellan 1 – 15 minuter).

Device Health

Under Device Health hittar du en del matnyttig information. Här ser du till exempel din kameras RSSI (Received Signal Strength Indication), som alltså är ett mått på signalstyrkan. Medan 0 är perfekt, så är -99 väldigt svagt. De flesta ligger någonstans däremellan. Märker man att man har vissa problem med hackig bild exempelvis, kan det vara bra att kolla RSSI:n. Är den väldigt låg, behöver kameran och routern flyttas närmare varandra, eller så kan du köpa en repeater.

Prenumerationer

Som nämnt högre upp i texten krävs en prenumeration för att spela in videos och lagra dem för nedladdning och delning. Första gången du sätter igång kameran får du en prenumeration gratis i en månad, och därefter kostar det ungefär 30 kronor i månaden. Om du väljer plusvarianten kostar det ungefär 100 kronor i månaden.

Det du får för plusvarianten, utöver det som ingår i basvarianten, är bland annat en förlängd garanti och 10 % på Rings e-butik. En annan skillnad är att du kan använda prenumerationen till ett obegränsat antal produkter från företaget. Ska du köpa två kameror och en dörrklocka kan det vara ett alternativ. I annat fall kan vi tycka att priset är lite för högt för att det ska vara värt det.

Även om du inte vill ha någon prenumeration alls kommer du fortfarande kunna använda den som vanligt. Den största skillnaden är alltså att du inte kommer att kunna lagra, dela och ladda ned videos. Att kunna göra detta är nog något man gärna vill om det skulle vara aktuellt med en polisanmälan eller kontakt med jurister, exempelvis. Bra att känna till är att man inte binder upp sig på något kontrakt. Om du väl påbörjar en prenumeration kan du välja att avsluta den när som helst.

Slutsats

Efter att ha testat Rings Spotlight Cam Wired kan vi inte mer än konstatera att utförandet är mycket bra. Installationen är enkel och funktionaliteten är god. Vi har bara testat den i några dagar i skrivande stund, men upplevelsen är att den är robust och kommer att fylla sitt syfte en lång tid framöver. Det faktum att en prenumeration krävs för en så basal funktion som att lagra videos hindrar oss från att ge den högsta betyg. Samtidigt är det ändå de som står för driften av servrarna, och det är i någon mån också förståeligt.

Möjligen kunde det också varit enklare att ställa in de sensorer som gäller för strålkastarna. I övrigt är det svårt att hitta negativa saker att peka på. Den som vill öka säkerheten runt huset – eller bara ha lite bättre koll – kommer sannolikt att ha stor glädje av kameran.

Betyg: 9/10. 

 

 

Inlägget Test av Ring Spotlight Cam Wired dök först upp på iPhoneGuiden.se.

Comments are closed.